Ten wpis dedykujemy tym którzy twierdzą powtarzając za .... że mleko i przetwory z niego są zbędne dorosłemu człowiekowi, mało tego mają szkodliwy wpływ na jego organizm. Zawsze w rozmowach z przeciwnikami nabiału staramy się prostować jeden PODSTAWOWY BŁĄD w przekazie, w publikacjach, w wypowiedziach publicznych. Większość zabierających głos rozmyślnie lub nie, używa ,,,triku-przemilczenia'' dla zmylenia słuchacza, a że z reguły współcześni polscy słuchacze-czytelnicy nie lubią się zmuszać do czytania ze zrozumieniem i myślenia, zafałszowana wiedza idzie w świat i uznawana jest ,,za prawdę objawioną'' ,,Mędrcy'' od zwalczania nabiału a w szczególności mleka i jego przetworów w diecie pomijają fakt że to co oferuje przemysł spożywczy i co jest towarem ogólnie dostępnym w handlu nie jest ani mlekiem ani serem dojrzewającym, ani twarogiem, ani jogurtem... Z reguły są to produkty ,,mlekopodobne'' co najmniej odtłuszczone, albo po normalizacji- uzupełnieniu zawartości tłuszczu tłuszczami roślinnymi, oraz po wszelkiego rodzaju zabiegach fizycznych lub chemicznych przedłużających trwałość.
ZACHĘCAMY WSZYSTKICH DO POSŁUCHANIA OKOŁO CZTERNASTO MINUTOWEJ WYPOWIEDZI PANI PROFESOR GRAŻYNY CICHOSZ. Po obejrzeniu tego filmiku nie pozwolicie sobie więcej wmawiać bzdur, no i może zaczniecie uzupełniać Waszą dietę o prawdziwe mleko, sery...(ostrzegamy że obejrzenie filmu wymaga odrobiny skupienia : )
Uważam, że wszystko jest dla ludzi... (no może prawie wszystko) w odpowiednich ilościach. Także mleko i przetwory mleczne! Których z pewnością bym sobie nie potrafiła już odmówić... pomijając już wszystkie kwestie zdrowotne nawet: za bardzo lubię ich smak :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej jesteśmy tego samego zdania. Zaczęliśmy wytwarzać kozie sery dawno, daaaawno temu, nie dlatego że są zdrowe lecz dlatego że uwielbiamy ich wyjątkowy smak, to co oferowane było i jest w masowej sprzedaży nie spełniało naszych wymagań smakowych i nie zaspakajało ciekawości poznawania :)Dopiero z czasem pogłębiając wiedzę poznaliśmy zbawienny dla ludzkiego organizmu wpływ tych wyrobów.
UsuńSerdecznie pozdrawiamy
Zosia i Janusz
Zjem dziś jogurt. Zadowoleni? ;)
OdpowiedzUsuńA jogurt, czy białą masę jogurtopodobną :) Możesz zacytować skład z opakowania. W naszym jogurcie jest jeden składnik MLEKO KOZIE i jeden dodatek BAKTERIE JOGURTOWE ;)
UsuńPozdrawiamy
Czternaście minut skupienia opłaciło się. Warto mieć kozy, swoje mleko i sery, jogurt który, składa się z mleka i bakterii jogurtowych:) Przysiadłam zmęczona przed komputerem i podbudowałam się. Gdy znajomi pytają co mam z tych kóz, odpowiadam, że zdrową rodzinę. Dużo pracy ale warto. Dziękuję za "filmik". Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło nam że mogliśmy się na coś przydać :)
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńPostępujące ogłupienie ludzkości jest wynikiem chemicznego jedzenia i teorii lansowanych przez żądne zysku koncerny. Nieliczni świadomi, jeżeli mają możliwości i chce im się "pomęczyć" mogą wytworzyć zdrowe jedzenie dla siebie i innych.
Wam się to udało. I mnie też ( tylko w trochę mniejszym stopniu).
Pozdrowienia z lasu.
Miła Pani, czy podlinkowując jakąś pseudo wiedzę pisaną przez nieuka, chce Pani konkurować z wiedzą Pani Profesor. Takie artykuliki publikują handlarze sprzedający t/zw mleka sojowe, owsiane, gówniane, mówiąc w skrócie erzace, Nie wiemy tylko dlaczego z uporem maniaka ci sami używają nazwy mleko dla gówna które wciskają, skoro to jest takie szkodliwe ???
OdpowiedzUsuń