W 2023 roku na początku kwietnia zrekonstruowaliśmy sad przy naszym prawie 100 letnim domu. Mamy wiec 3 sezon i drzewka pięknie zdrowo rosną, zaskakując nas swoją żywotnością. W tym roku pięknie zakwitły wszystkie, teraz więc licząc na to że pogoda nie zrobi psikusa takiego jak w zeszłym roku, czekamy że chociaż symbolicznie po kilka owoców z drzewka poznamy smaki tych odmian z przed czasem setek lat których nie znamy, i przypomnimy sobie te z babcinego sadu.
Tu po prawej to zdjęcie kwitnącej jak oszalała francuskiej odmiany gruszy ,, Oliwierka" wyhodowanej w połowie XIX wieku i bardzo popularnej w latach 20 i 30 XX wieku w Polsce. Jest bardzo charakterystyczna przez okrągły średniej wielkości kształt owoców o doskonałym smaku, wybitnie nadających się do zimowej zalewy octowej.
,,Oбилная - Obilnaja" to wczesna śliwa pochodząca z Kaukazu. Jest tam popularna a w latach 50tych przywędrowała też do Polski. Nazwa po rosyjsku znaczy ni mniej ni więcej tylko OBFITOŚĆ co zdradza jej skłonność do obfitego owocowania. W zeszłym roku mieliśmy już kilkanaście śliwek już w drugim sezonie od posadzenia. Są po prostu wyśmienite, bardzo soczyste słodkie ciemno żółte. wielkości średniego orzecha włoskiego. Poza obfitością smakowitych owoców jest bardzo dekoracyjna bo jak widzisz na zdjęciu po prawej ma długie dosyć wiotkie gałązki które obsypane owocami zwieszają się, drzewo przyjmuje formę ,,płaczącą" 
Po lewej jedyna w naszym sadzie jabłoń rajska odmiany ,,Dalgo" Posadziliśmy ją przy wejściu do sadu z dwóch powodów, rośnie niewysokie do 5 m obficie kwitnie rozsiewając delikatny piękny zapach a od połowy lata jest obsypana jabłuszkami średnicy około 3cm o wyjątkowym jaskrawo karminowym smaku. Owoce doskonale nadają się do kandyzowania i przechowywania w tej formie w słoikach, nie tracą koloru są piękną i wyjątkowo smaczną dekoracją do ciast zimą lub jako konfitura do zimowej gorącej herbaty, wiemy bo to małe drzewko już w pierwszym sezonie po posadzeniu dało nam kilkanaście jabłuszek które zostały przechowane po kandyzowaniu w słoiku i były wyjątkowym dodatkiem do świątecznej herbaty.
No i na koniec tego wyrywkowego rekonesansu XIX wieczna odmiana Polskich jabłek pochodząca z terenów Wileńszczyzny zwana ,,Cukrówką Litewską" tej smacznej aromatycznej i bardzo słodkiej odmiany jabłek nie mogło zabraknąć w naszym sadzie jak i kilku innych kresowych ze względu na nasze korzenie. Drzewo to rośnie bardzo silne, ma jasno żółte jabłka średniej wielkości pokrytej czasem delikatnym rumieńcem, okrągłe lekko spłaszczone. To wspomnienie babcinego sadu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz