CI KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ
sobota, 27 maja 2017
Co u nas słychać ???
I w taki oto sposób odnaleźliśmy się po dosyć długiej (jak na nas) przerwie : ) powód jest jak zwykle bardzo prozaiczny, zwykły pospolity brak czasu. Nie próżnujemy nasze stado ma się dobrze a wprost genialnie, skubiąc bujną trawę dzięki mokrej tego roku wiośnie, dają doskonałe mleko. My natomiast każdy dzień dzięki temu mamy wypełniony po brzegi pracą z zegarkiem w ręku. Nasza serownia pracuje na ,,pełnych obrotach'' przetwarzając kozie mleko na podobno najsmaczniejsze serki w Polsce. W tym roku, karta naszych wyrobów wzbogaciła się o kolejny gatunek jednego z najpopularniejszych we Francji serów z porostem pleśni o nazwie Sainte-Maure.
NO I TERAZ WAŻNA MOŻE CIEKAWA DLA NIEKTÓRYCH WIADOMOŚĆ. GOSPODARSTWO ,,Kozi Las'' CZYLI MY W TYM ROKU PO RAZ PIERWSZY WEŹMIEMY UDZIAŁ W
W dniach 2-4 czerwca 2017 producenci i amatorzy tradycyjnych serów już siódmy raz spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu KRASICKI na VII Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to święto serowej braci, to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.
Wszystkich miłośników serów i tych którzy chcą nas spotkać, porozmawiać, spróbować naszych wyjątkowych serków zapraszamy w dniach 3-4 czerwca do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal ,,Czas na ser ' '
Dla zainteresowanych podajemy program dni otwartych festiwalu 3-4 czerwca.
Sobota 3 czerwca, dziedziniec Hotelu Krasicki
09.30 - Otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów
10.00 - Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas na Ser”
11.00 - Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród
Warsztaty smaku
11.00 - Sery litewskie
12.15 - Ser i oliwa, czyli jak łączyć różne sery i różne oliwy rzemieślnicze.
13.30 - Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
15.00 - Sery austriackie
Niedziela 4 czerwca, dziedziniec Hotelu Krasicki
09.30 - Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów
Warsztat smaku
10.00 - Sery litewskie
12.15 - Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
13.15 - Sery i konfitury cytrynowe, czyli sery po nowemu.
14.30 - Sery austriackie
16.00 – Zakończenie Festiwalu
Atrakcje festiwalowe
miasteczko zabaw dla dzieci z konkursami i nagrodami
degustacja festiwalowej zupy serowej na dziedzińcu hotelowym
stoiska z nalewkami miodami pitnymi, polskim winem i piwem niepasteryzowanym
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo się cieszę, że Państwo zdecydowali się wziąć udział w tej imprezie.. inni uczestnicy pewnie nie zdają sobie sprawy jak wyskoki poziom serowarstwa będzie w tym roku prezentowany! :)
OdpowiedzUsuń