CI KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ
czwartek, 21 lipca 2016
Dojrzałość-Chabichou w pełni dojrzałego aromatu.
W czasach gdy wszystkim się spieszy ser winien być tym który otrzymał czas aby dojrzeć. Użyjemy cytatu ze świetnej książki ,,Większość serów, aby osiągnąć dojrzałość, a więc najlepszy smak i odpowiednią konsystencję wymaga czasu, wiedzy i cierpliwości trzeba pozwolić dojrzeć serowi'' Dziwnie pisze się taki tekst w kraju gdzie większość puszy się serami kilkudniowymi, a ,, znawcy i smakosze'' się nimi zachwycają. Zapytamy z ciekawości ile z Was lubi sery, ilu z Was uważa że ser powinien być stałym składnikiem Waszej diety. Ilu z Was jadło dobry PRAWDZIWY ser, ile z Was zna smak na przykład Chabichou czy Valençay a może Tomme ????
Już w XV wieku jeden z humanistów francuskich napisał zdanie którego do dziś nikt nie podważył ,,Święta trójca'' stołu. SER,WINO I CHLEB.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne i prawdziwe powiedzenie :ser wino i chleb ,jako trójca stołu.I takie głęboko europejskie.
OdpowiedzUsuńOdpowiadając na pytanie ;ja lubię sery ,ale jadam te ogólnodostępne,lubię pleśniowe z dodatkiem ziół.Wymienionych przez Was nie jadłam chyba nigdy ,ale mam nadzieję ,ze wszystko przede mną.
Corka ostatnio sprezentowała mi elegancką deskę do serów, kiedy opowiedziałam jej o Waszym pięknym blogu.
Serdecznie pozdrawiam ,Liwia
Ogólnodostępne ? to znaczy...
UsuńA pleśniowe z dodatkiem ziół to...
Serdecznie pozdrawiamy.
A takie serki jadam:Camembert,Brie miękkie z pleśnią.
OdpowiedzUsuńPresident z ziołami prowansalskimi
serek Capri /mój ulubiony/
No i zwykłe twarożki.
Jednym słowem przemysłowe coś :/
UsuńJuż pisaliśmy kiedyś że na przykład we Francji w puli kupowanych i zjadanych serów Farmerskie (prawdziwe) to 54%
A w Polsce 6%
Czemu??? Odpowiedź jest dosyć długa zawiera nie cenzuralne zwroty i nie każdemu mogłaby się spodobać :/No ale cóż :/
Pozdrawiamy