CI KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ
sobota, 6 lutego 2010
Klasy włókna alpak.
Większość osób przędących w Polsce wełnę, w tym i wełnę alpak,zaopatruje się we włókno gremplowane zwane czesanką.Proces gremplowania ma kilka zadań na celu.Oczyszczenie (wytrzepanie)włókna,ułożenie (wyczesanie)wszystkich włókien w jednym kierunku,oraz to, co najważniejsze ujednolicenie ,znormalizowanie błamu,taśmy przędzalniczej,wymieszanie włókien o różnej jakości i długości.W przypadku wełny alpak, włókno ma wyraźne trzy klasy jakości(pokazane na rysunku)Kupując czesankę kupujesz wymieszane wszystie trzy klasy.Czesanka jest łatwa w przędzeniu no i ładnie wygląda, ale to koniec jej zalet.Nie można ocenić co zostało do niej dodane w trakcie procesu gremplowania.To tak jak produkt zwany masłem,nie ma on nic wspólnego z prawdziwym 100% masłem zrobionym z prawdziwej wiejskiej śmietany.
Zwrócił naszą uwagę przeczytany kiedyś komentarz ,,alpaka jest piękna i mięciutka ale strasznie się sypie ,pyli w trakcie przędzenia",to nie prawda dobre włókno w 1-2 klasie ma kilka, kilkanaście cm długości i na pewno się nie sypie .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawe wiadomości . Jestem jednak zdziwiona, że i na brzuszku mają drugą klasę. Nie wycierają sobie runa podczas leżenia ?
OdpowiedzUsuńNie (maja specjalna stopkę na piersi), jedna alpaki są bardziej lub mniej owłosione na brzuchu, ale to kwestia genetyki, a nie wytarcia;)
OdpowiedzUsuńOoo widzimy że ,,znawców'' tematu w Polsce przybywa. Post ten jest tak stary że wtedy nie mieliśmy jeszcze zwyczaju odpowiadania na wszystkie komentarze :)
UsuńNasze w większości mają bogato owłosione brzuszki i to bardzo dobrą wełenką :)
Pozdrawiamy.