CI KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ

czwartek, 2 lutego 2017

No i stało się...






Dziś do stałych ,,podczytywaczy'' ale i do tych którym zdarza się do nas zaglądać sporadycznie : ) Zastanawialiśmy się czy warto o tym pisać, ale przecież skoro dwa miesiące temu zawracaliśmy Wam głowy, i namawialiśmy do naszej wspólnej walki o zdjęcie z małych farmerskich przetwórni odium przestępców, przywrócenie im odwiecznego prawa do wytwarzania zdrowej tradycyjnej żywności... Niniejszym chcieliśmy oznajmić że ustawa z dnia 16.11.2016 roku ,,O handlu detalicznym rolników'' weszła w życie. Wszystko na to wskazuje że obecny rząd po wielu naciskach i monitach również Waszych, jedną ustawą i kilkoma rozporządzeniami raczył oddać małym przetwórniom farmerskim w Polsce prawo i zrównać nas z naszymi odpowiednikami w całej unii europejskiej.
  W naszym przypadku czyli Gospodarstwa ,,Kozi Las'' jest to doniosłe wydarzenie z dniem 30.01.2017r wyszliśmy z podziemia. Nasza serowarska partyzantka zakończyła się  po prawie trzydziestu latach z przerwami. Co prawda ustawa a dokładnie rozporządzenia do niej nie są doskonałe ale urzędnicy Ministerstwa Rolnictwa obiecali solennie że do połowy lutego spotkają się z przedstawicielami zainteresowanych wytwórców, wysłuchają argumentów i uzupełnią bardzo poważne  braki i niedostatki w rozporządzeniach.
Póki co, na razie na podstawie rejestracji i nadanego nam numeru weterynaryjnego planujemy wybrać w Warszawie jeden z tak zwanych targów sobotnio-niedzielnych z żywnością tradycyjną,  i po rozpoczęciu u nas sezonu serowego (koniec kwietnia) jeździć do Warszawy co dwa tygodnie aby mieszczuchom zawieźć i umożliwić kupno naszych wyjątkowych serków wytwarzanych w oparciu o stare Francuskie receptury. Wielokrotnie odpisywaliśmy na maile kierowane do nas z zapytaniem, sprawiając zawód smakoszom i znawcom serów informując że nie jeździmy do Warszawy że niestety Polskie prawo nas wyklucza. Teraz mamy zamiar to zmienić. W tym roku będzie to już spory asortyment.
SERY PLEŚNIOWE: Chabichou, Pyramide de Valencay, Buche de chevre, DOJRZEWAJĄCY Tomme. Dwa rodzaje twarożku, oraz doskonały tradycyjny Kozi Jogurt Bałkański, który w zeszłym sezonie był hitem wśród naszych klientów.






























16 komentarzy:

  1. Chętnie kupię, napisz odpowiednio wcześnie na fejsie - co, jak, gdzie i kiedy :)
    Pozdrawiam,
    Roman, (dawny kumpel).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę że się Państwo doczekaliście..

    Tak po prostu.
    W głowie się nie mieści.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jesteśmy zadowoleni, bo zawsze to lepiej być legalnym niż nielegałem :)

      Usuń
  3. Udało się!
    Jeszcze tych kilka drobnych zmian, miejmy nadzieję, że szybko, z rozmysłem i skutecznie! Niech się Wasze sery sprzedają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiany są można rzec kosmetyczne. Chodzi o możliwość sprzedaży przez wytwórców farmerskich na przykład dla restauracji, stołówek czy małych sklepów. Rząd nadal robi wszystko aby jak najbardziej ograniczyć dostępność zdrowej tradycyjnej żywności dla Polaków. Póki co mogę stać w soboty i niedziele na bazarku i sprzedawać albo ,,Kowalska'' może przyjechać do nas do gospodarstwa i kupić i to wszystko.
      Pozdrawiamy Was :)

      Usuń
  4. Bardzo ciesze sie, ze sie udalo! Zycze owocnego sezonu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jakieś nie porozumienie:/ To nie nam się udało, to WAM się udało ;)

      Usuń
  5. Bardzo dobra wiadomość.Nareszcie! Cieszę się ze względu na małych odbiorców ,do których już teraz mogę się zaliczyć ,jak i na Was.
    Pozdrawiam serdecznie.Jestem już po leczeniu ,które trwało do marca ubiegłego roku.Teraz mam tylko dochodzić do siebie i chodzić na kontrole co 3 miesiące.
    Czekam na wiosnę ,czekam ,by drzewa wypuściły nieśmiałe pączki ,a w powietrzu zamiast smogu chcę poczuć świeżość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzymy tylko coraz lepszych dni tylko powodu do uśmiechu i tylko najświeższego powietrza. Niech wiosna zagości wokół Pani i w Pani :) Serdecznie pozdrawiamy Zosia i Janusz

      Usuń
  6. Miał być ."od marca ubiegłego roku"

    OdpowiedzUsuń
  7. Państwo jesteście "solą ziemi". Podziwiam i nadal kibicuję.
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ohhh ;) Janusz jest solą a Zośka mówi że jest pieprzem :D
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. Fantastyczne połączenie przypraw :)
      Ula

      Usuń
    3. Wszystko zależy od proporcji ;)

      Usuń