CI KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ
niedziela, 6 kwietnia 2014
Smak wiosny : )
Mimo ze trawa u nas jeszcze nie bardzo zaczęła rosnąć to nasze kózki mają już jej na tyle aby zacząć dawać wiosenne mleko. Specjalnie piszemy wiosenne gdyż jest ono charakterystyczne i różni się od mleka w innych okresach sezonu. To właśnie mleko jest najdoskonalszym materiałem na wszelkie przetwory, w naszym przypadku sery dojrzewające, ser przez nas zwany pasterskim o wyraźnym charakterze bałkańskim, oraz twaróg. Dziś już któryś raz w tym sezonie robiliśmy twaróg, część nie przyprawiona na naleśniki z twarożkiem, no i ta druga część w robieniu której podobno jesteśmy mistrzami - Twaróg kozi z czosnkiem i świeżymi ziołami lekko posolony. Pisząc zioła nie nadużywamy tego słowa jak to często zdarza nam się widzieć. Z racji czosnku którego aromat jest mocny przeciwwaga ziół musi być wyraźna, cząber górski, szczypior, koperek, odrobina rozmarynu no i nasza ,,taaaajna broń'' kubańskie oregano (wyjątkowa roślina o silnym świeżym aromacie i mocnym smaku-mieszanką tymianku, mięty, szałwi i oregano). To ostatnie ziółko daje niepowtarzalny świeży aromat i smak świetnie komponujący się z kozim twarogiem : ) Dobrze wymieszany twaróg kwasowy (robiony na kulturach kwasowych mleka nie na podpuszce) powinien kilkanaście godzin dojrzewać i pozwolić przeniknąć i wymieszać się aromatom ziół i czosnku. My w tym celu zamykamy go do hermetycznych pudełeczek. Następny poranek i śniadanko z tym twarogiem to naprawdę niebiańskia przyjemność : )))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńJa muszę zadowalać się kozim, a może mi się za jakiś czas uda z raz lub dwa ukraść mleko owco, choć one nie mleczne. Też robię twarożki z ziołami i czosnkiem i daje im "dojrzeć". Pozdrawiam wiosennie
My też pozdrawiamy, dziś wreszcie troszkę pokropił deszcz, cały czas obserwujemy ze strachem tworzącą się suszę.
UsuńJak zdrowo i do tego smacznie. Uwielbiam twarogi, Wasz wyglada bardzo apetycznie!:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie @Amelia :)
UsuńUj!! ale zrobiliscie mi smaku, tym bardziej ,ze teraz w Wenezueli wielkie braki w spozywczych specjalach i nie tylko specjalach...na cale szczescie mieszkamy na wsi i jest taka nasza sasiadka, ktora robi calkiem dobry twardy bialy ser z krowiego mleka , bo ma krowki , ktore sie pasa na parceli mojej kolezanki..wiec my tez mamy mozliwosc jego konsumcji a moja kolezanka nie musi kosic trawy...ot taka anegdotka dla Was...pozdrawiam Was serdecznie
OdpowiedzUsuńJeśli twarożek nie przemysłowy tylko t/z farmerski to i krowi też dobry chociaż zuuupełnie inny od koziego :)
UsuńZe smutkiem czytamy informacje w internecie o tym co się dzieje w Wenezueli, no cóż jeśli ktoś myślał że USA odpuści złoża wenezuelskiej ropy to był idiotą, dopóki Chavez żył trzymał te wściekłe barbarzyńskie psy na odległość :(
Serdecznie Was pozdrawiamy : )
Od 15 lat jestesmy podobno suwerenni i wolni od amerykanskich wplywow, i od 15 gospogarka coraz bardziej podupada, niestety , w tej chwili uzalezniamy sie od Chin i Rosji, od 15 lat jestemy pod mocnym wplywem Kuby, dla nich Wenezuela jest tez kaskiem bardzo atrakcyjnym...nic sie w kraju nie produkuje, wszystko sprowadza, ostatnio nawet mleko z Portugalii, kiedys Wenezuela produkowala swoj wlasny cukier, znacjonalizowala jego fabryki , sprowadzila stare urzadzenia cukrownicze z Kuby i nic ...cukru nie ma od dluzszego czasu...i tak moglabym bez konca, wiec, dla mnie niestety przyczyna tragicznej wrecz juz sytuacji gospodarczej a co za tym idzie politycznej jest inna.... nieudolnosc, korrupcja , ktora nabrala wymiarow monstrualnych, populizm..etc..etc..przepraszam ale nie zgadzam sie Wami ...pozdrawiam serdecznie
UsuńGwarantujemy Ci Grażynko że gdyby Polsce zablokowano wszystkie ,,kroplówki finansowe'' (nie wiemy czy wiesz o ile wzrósł dług Polski w zachodnich czyt:żydowskich) bankach w ciągu ostatnich SIEDMIU lat. Polska nie miałaby szans wytrzymać nawet 15 lat :/ Tak więc błędnie odczytujesz przyczyny (oczywiście to co piszesz ma też wpływ) tego co dzieje się w tej chwili w tym pięknym kraju.
UsuńPozdrawiamy.
Jak na razie Wenezuela przezywa dzieki ropie naftowej i wylacznie dzieki temu , a wiekszosc tej ropy ciagle jeszcze kupuje USA, i placa za nia...i nie chce przez to powiedziec, ze USA sa takie humanitarne, po prostu im to tez odpowiada, przede wszystkim bliskosc geograficzna Wenezueli decyduje o tym. Tutaj nie ma przypadku blokady kroplowek finansowych...jeszcze nie ma...tutaj jest przede wszystkim katastrofalna polityka gospodarcza. Ostatnio USA zablokowaly konta bankowe chavistow, ktorzy z jakis dla mnie niezrozumialych wzgledow lubia lokowac w tamtejszych bankach swoje pieniadze i odmawiaja im wiz do tego kraju..to jest taka presja wobec pozamykania w wiezieniach przedstawicieli opozycji wenezuelskiej, Wenezuela to nie Polska, to niezmiernie bogaty kraj, ktory moglby byc rajem na ziemi...Nie jestem zwolenniczka Stanow Zjednoczonych ani ich polityki..ale przyznam Wam ,ze boje sie o wiele bardziej Chin i Rosji. A Kuba...moj Boze...to bardzo mily narod ale wprowadzila z wielkim znawstwem to co robi najlepiej..kontrole wszechobecna ludnosci... trudno wszystko wyrazic w tak krotkim wpisie...ja tutaj juz jestem ponad 40 lat ...pozdrawiam
UsuńWidzisz Grażynko ,,największą sztuczką diabła jest, spowodować aby ludzie nie wierzyli w jego istnienie :)'' Czyżbyś naprawdę myślała że Ameryka woli aby złoża ropy Wenezuelskiej były w rękach ,,nieobliczalnych komuchów'' ??? i woli ją kupować zamiast sprzedawać :))) Wiemy że mieszkasz Tam wystarczająco długo, my patrzymy jednak przez szeroki filtr całej Ameryki Łacińskiej i tego co kolejne rządy a właściwie ,,szare eminencje'' światowej bankowości i koncerny robią z właściwie wszystkim krajami które odważą się wyłamać z pod wpływu USA banku światowego i ponadnarodowych (czyli żydowskich) koncernów :) Co do Rosji i Chin to dziwna sytuacja gdy ,,nasze'' rządy robią wszystko byśmy tak myśleli (jak piszesz) a z drugiej strony wszystkie kontrakty przemysłowe handlowe wiążą nas i zniewalają coraz bardziej właśnie z Chinami no i Rosją.
UsuńPozdrawiamy :)
Gębula mi się śmieje do Waszych specjałów!
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze wiosna serowa się nie zaczęła.
Pozdrowienia!
My też doimy tylko Różyczkę, wszystkie trzy kózki mają wykoźlenia na początek lipca, więc mleczko teraz jest jak najbardziej suuuuper przetworowe.
UsuńSerdecznie Was pozdrawiamy :)
Odkładając czytanie o polityce, które wielce nużącym jest zajęciem, głodny się zrobiłem Wasze specjały oglądając....wyglądają pysznie a z opisu smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Widzisz Piotrze, cwaniaczki od polityki wymyślili slogan ,,nie róbmy polityki, róbmy...'' im bardzo zależy aby tacy jak TY, my, dali im wolną rękę. Jednak taka postawa prowadzi tylko do jednego, któregoś dnia obudzisz się w takim gnoju że to co jest dziś to BAJKA.
UsuńAle wracając do twarogu, o ile pamiętamy to po sąsiedzku (w chacie) masz stado kóz :)
Pozdrawiamy : )
Wyobrażam sobie smak tego sera... Sama eksperymentuję tylko z serem z krowiego mleka, kupiłam podpuszczkę, próbowałam sera a la korycińskiego, naszego specjału regionalnego. Całkiem dobry, tez z ziołami... chyba zainspirowaliście mnie, by znów zrobić swojego twarogu!
OdpowiedzUsuńTeż będę za parę lat robić takie twarogi kozie!:P Ale musimy najpierw na swojej działce się postawić,bo niestety ludziom przeszkadzają takie zwierzęta:(
OdpowiedzUsuń